Whatsapp ons! Direct Contact t. 0547 - 363 460
Holterweg 1  |  7475 AT Markelo

Valpreventie

Binnen de praktijk bieden wij valpreventietrainingen aan. Bij ouderen is in Nederland vallen de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeluk. Een val kan verstrekkende gevolgen hebben, denk aan een ziekenhuisopname of een verminderde mobiliteit. Veel ouderen zijn bang om te vallen, dit kan ervoor zorgen dat mensen minder gaan bewegen en mogelijk daardoor meer kan hebben om te vallen. Als praktijk zetten wij ons hier graag lokaal voor in middels verschillende mogelijkheden in valpreventie. Dit kan zowel in kleine groepjes als individueel. Door middel van een valanalyse worden uw persoonlijke valrisico’s in kaart gebracht. Samen kunnen we dan bepalen of u (mogelijk eerst) individueel  gaat werken aan de verbeterpunten of dat u dit middels het programma ‘Vallen Verleden Tijd’  kunt doen. Als praktijk zijn wij getraind om deze cursus aan te bieden. De Sint Maartenskliniek in Nijmegen heeft dit valpreventieprogramma ontwikkeld. Het is onderzocht dat dit programma de kans op vallen met 47% verminderd. In de cursus leert u om veilig te bewegen in een drukke omgeving.
U oefent d.m.v. een hindernisbaan obstakels uit het dagelijks leven. Hierdoor verbeteren uw balans en zelfvertrouwen, waardoor uw valrisico beperkt wordt. Ook leert u tijdens de training om veilig te vallen maar ook om zelfstandig op te kunnen staat wanneer dit nodig is. Deze kennis en vaardigheden maken dat mensen minder angstig zijn om te vallen.

Achtergrond
Het valpreventieprogramma ‘Vallen Verleden Tijd’ heeft als doel om in 10 lessen te leren omgaan met oorzaken van vallen. Het programma is onderzocht en door het loketgezondleven.nl erkend als bewezen effectief.

Doelgroep
Het programma is ontwikkeld voor thuiswonende 65-plussers die nog relatief mobiel zijn. Zeker wanneer u bang bent om te vallen of in het verleden al bent gevallen is dit programma van harte aan te raden.

Opzet

Het programma bestaat uit 10 lessen verdeeld over 5  of 10 weken. De lessen bestaan uit een hindernisbaan, valtraining en sport en spel. Voorafgaand aan het programma worden er enkele loop- en balanstesten afgenomen om uw beginniveau te bepalen.

hindernisbaan
Tijdens de hindernisbaan worden een aantal valgevaarlijke situaties uit het dagelijks leven nagebootst. Als deelnemer leer je deze situaties herkennen er zult u strategieën ontwikkelen om met deze situaties om te gaan. Onderdelen die bij de hindernisbaan worden geoefend zijn onder andere; losliggende stoeptegels, dwarshellingen, reiken, oneffen ondergrond etc.. Met het doorlopen van deze hindernisbaan wordt uw balans en coördinatie getraind.

Valtraining
Naast het trainen op het voorkomen van vallen leert u ook om zo veilig mogelijk te vallen. Mocht dit toch een keer nodig zijn. De valtechnieken die worden behandeld zijn gericht op het verbeteren van uw mobiliteit, balans en houding. De techniek van het vallen is afgeleid van oosterse vechtsporten (denk aan een judo rol). Een val wordt omgezet in een rollende beweging. De valtraining vindt plaats onder gecontroleerde omstandigheden.

Sport en spel
Het onderdeel sport en spel komt iedere training terug. Dit onderdeel is gericht op het bewegen in een ruimte waarin u moet anticiperen op de omgeving. U leert onder andere het goed timen van starten en stoppen van uw bewegingen.

Effecten
Het effect van dit programma is wetenschappelijk onderzocht. Hierbij is als belangrijkste conclusie naar voren gekomen dat het programma daadwerkelijk valincidenten verminderd en dit met wel 46%. Daarnaast geven de deelnemers aan na dit programma meer zelfvertrouwen te hebben en minder bang te zijn om te vallen.

Direct contact t. 0547 - 363 460
Holterweg 1
7475 AT Markelo