Whatsapp ons! Direct Contact t. 0547 - 363 460
Holterweg 1  |  7475 AT Markelo

Psychosomatische fysiotherapie

De psychosomatiek is een erkende specialisatie in het vakgebied van fysiotherapie. De fysiotherapeut psychosomatiek heeft zich gespecialiseerd in het herkennen en beïnvloeden van complexe relaties tussen bewegend functioneren, psychisch functioneren, persoonlijkheid en omgevingsfactoren.

De klachten zullen niet altijd medisch te verklaren zijn. Dit kunnen klachten zijn zoals stressgerelateerde klachten, chronische  pijn, onverklaarbare vermoeidheid, onverklaarbare spier – en gewrichtspijn, moeite met ontspannen, burn-out, hyperventilatie, ademhalingsproblemen, paniekaanvallen enzovoort. Echter blijft men wel last houden van de klachten. De samenhang tussen de lichamelijk klachten en psychische overbelasting is niet voor iedereen altijd duidelijk of herkenbaar. Dit kan leiden tot een langdurig disfunctioneren in het dagelijks leven en activiteiten. De psychosomatische fysiotherapeut begeleidt in het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid.

De behandeling kan bestaan uit therapeutische gesprekken. Het doel van deze gesprekken zijn om de oorzaak te achterhalen van de problematiek. Hierbij wordt gesproken over hoe je omgaat met problemen, wat je valkuilen zijn, (beperkende) overtuigingen en persoonlijke eigenschappen (bijv perfectionisme, controle willen hebben, groot verantwoordelijkheidsgevoel).

Een cognitieve gedragsmatige interventie is ook van toepassing binnen de psychosomatiek. Dit met doel om meer inzicht te krijgen in je eigen handelen mbt denken, doen en voelen. Het is van belang dat mensen eerst bewust worden van hun eigen patronen. Zonder bewustwording weet je ook niet wat de mogelijkheden zijn om te veranderen. De behandeling kan ook bestaan uit therapeutisch lichaamswerk zoals haptonomie (zie tab haptonomie voor meer informatie), Mobilizing Awareness, ontspanningsoefeningen, mindfulness en visualisatie-oefeningen. Hierbij wordt aandacht besteed aan het vergroten van lichaamsbewustwording. In het algemeen zijn mensen weinig bewust van hun eigen lichaam/lichaamssignalen.

Direct contact t. 0547 - 363 460
Holterweg 1
7475 AT Markelo