Whatsapp ons! Direct Contact t. 0547 - 363 460
Holterweg 1  |  7475 AT Markelo

COPD

De COPD beweegtherapie wordt in onze praktijk verzorgd door Martha Zwaan, zij is gekwalificeerd voor het behandelen van mensen met COPD en is lid van het longnetwerk van het Deventer Ziekenhuis (LONGnet) . Tijdens de  intake bespreekt ze met u  welke mogelijkheden er zijn en bij uw situatie het beste passen. Wanneer u in staat blijkt te zijn zelfstandig aan de slag te kunnen gaan, dan krijgt u adviezen mee en kunt u desgewenst voor een  bepaalde periode daarin individueel ‘gecoacht’ worden. Vaak is echter een goede begeleiding nodig om de conditie en spierkracht te verbeteren, om te leren omgaan met klachten en een nieuwe leefstijl aan te leren, in dat geval is het beweegtherapie belangrijk.

Beweegtherapie COPD voor mensen met luchtwegproblemen

COPD is een aandoening, die in toenemende mate in de belangstelling staat. Ook het aantal mensen met COPD neemt toe in aantal. Vroeger pasten COPD en activiteit niet echt bij elkaar. De laatste jaren wordt echter steeds duidelijker, dat door activiteit en inspanning de last van COPD bij patiënten verminderd. Benauwd of kortademig bij inspanning, last van hoestbuien of een beperkt inspanningsvermogen? De kans is groot dat u als gevolg hiervan steeds minder gaat bewegen. Het gevolg is dat de klachten steeds erger worden en ook de kans op longontsteking neemt toe.

Beweegtherapie is geschikt voor mensen met:

  1. beginnende luchtwegproblemen (COPD GOLD 1 en 2)
  2. ernstige COPD (GOLD 3 en 4) die na revalidatie nog begeleiding behoeven.

Wat is beweegtherapie?

Voor de eerste groep mensen heeft Het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) samen met TNO een programma ontwikkeld. Een gekwalificeerde fysiotherapeut begeleidt u bij beginnende luchtwegproblemen met het opbouwen van uw uithoudingsvermogen spierkracht en leert u een gezonde actieve leefstijl op maat te ontwikkelen. In kleine groepen van maximaal 4 personen traint u gedurende 3 maanden. Er wordt een persoonlijk beweegplan met u gemaakt, zodat u in staat zult zijn om na de 3 maanden zelfstandig verder te kunnen met uw nieuwe leefstijl. Wanneer u terugvalt in uw oude beweeggedrag en niet in beweging blijft dan zullen conditie en spierkracht weer snel afnemen en de klachten weer toenemen.

Ook mensen die behoren tot de categorie COPD GOLD 3 en 4 worden begeleid door een gekwalificeerde fysiotherapeut. Vaak is bij deze groep mensen door bijvoorbeeld een exacerbatie, het inspanningsvermogen afgenomen of moet het huidige inspanningsniveau onderhouden worden. Samen met de fysiotherapeut wordt met u een individueel programma opgesteld. U wordt persoonlijk begeleid in de training die meestal in groepsverband plaatsvindt (maximaal 4 personen).

Hoe werkt het?

Als u denkt in aanmerking te komen, dan kunt u zich direct bij ons melden voor een intake. Dit kan op advies zijn van bijvoorbeeld een arts, of praktijkondersteuner van de huisarts, maar kan ook op eigen initiatief. Uit de intake zal blijken welke interventies passend voor u zijn. Na het afnemen van een aantal testen zal er samen met u een persoonlijk plan worden opgesteld. Het trainen doet u meestal  in groepsverband van 3 à 4 deelnemers 1 of 2x een uur per week. U werkt aan uw eigen doelen met een eigen bijpassend programma. Daarnaast krijgt u opdrachten voor thuis mee en wordt er van u verwacht dat u werkt aan het eigen maken van een actieve leefstijl. Het programma wordt afgesloten met een individuele evaluatie om te kijken wat de behaalde resultaten zijn en om te bespreken hoe u zelfstandig een actieve leefstijl en de behaalde winst kunt behouden.

Wordt het programma vergoed?

COPD gold 2,3 en 4 geldt voor de verzekering als een chronische indicatie voor fysiotherapie. Dit houd in dat vanaf de 21e behandeling de vergoeding uit de basisverzekering komt. Indien het eigen risico nog niet betaald is, dan wordt deze eerst nog met u verrekend door de verzekeraar. De eerste 20 behandelingen moeten uit uw aanvullende verzekering worden vergoed. (Als u niet of beperkt aanvullend verzekerd bent dan zijn er dus eigen kosten). Tijdens de intake kunnen we voor u bekijken hoe u verzekerd bent.

Longnet Deventer Ziekenhuis
www.astmafonds.nl
www.luchtpunt.nl

Direct contact t. 0547 - 363 460
Holterweg 1
7475 AT Markelo