Whatsapp ons! Direct Contact t. 0547 - 363 460
Holterweg 1  |  7475 AT Markelo

Oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie. Met deze opleiding aanvullende op de basisopleiding fysiotherapie ben je gespecialiseerd om mensen voorafgaand, gedurend of na afloop van een kankertraject te behandelen.

Binnen WY.fysiotherapie begrijpen we dat een diagnose van kanker veel met zich meebrengt, zowel fysiek als emotioneel. Bij de behandeling van kanker kun je geconfronteerd worden met verschillende klachten of beperkingen. Denk hierbij aan; vermoeidheid, pijn, conditieverlies, verminderde spierkracht, ademhalingsklachten, angst, etc.. Dit kan resulteren in problemen in het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven.

Binnen de behandeling staan kwaliteit van leven en persoonlijke doelen centraal. Therapie word geboden vanuit de persoonlijke hulpvraag en wordt er rekening gehouden met sociaal, lichamelijke en psychisch welbevinden. De behandeldoelen kunnen logischerwijs per fase van de aandoening verschillen.

Uit onderzoek blijkt dat functioneel oefenen en trainen in allerlei stadia van kanker positieve effecten geeft. Als master oncologiefysiotherapeut is er de kennis om oncologiepatiënten ook met meer complexe problematiek te begeleiden.

Een voorbeeld is vermoeidheid bij kanker, een van de veel voorkomende klachten, dit kan een restverschijnsel zijn. Vaak geeft dit de neiging om minder te gaan bewegen, terwijl dan juist extra bewegen belangrijk is. Een actieve leefstijl draagt bij aan de overlevingskans en kan risicofactoren voor (het terugkeren van) kanker verminderen. Met een beweegprogramma kan hier samen aan gewerkt worden.

 

.

Binnen de praktijk vinden wij een holistische benadering van gezondheid belangrijk. Ook binnen de oncologiefysiotherapie is het daarom mogelijk om samen te werken met andere disciplines. Het is van meerwaarde om wanneer nodig de samenwerking met Ying-Ha (psychosomatiek) plaats te laten vinden. De aanwezigheid van huidtherapie, diëtetiek en ergotherapie in de praktijk maken het mogelijk om kleinschalig multidisciplinair samen te werken.

Wendy Smit heeft de specialisatie oncologiefysiotherapie binnen onze praktijk. Zij is ook aangesloten bij het deelregister Oncologie Fysiotherapie binnen onze beroepsvereniging en bij het NOFON voor regionale samenwerkingsverbanden.

Direct contact t. 0547 - 363 460
Holterweg 1
7475 AT Markelo