Whatsapp ons! Direct Contact t. 0547 - 363 460
Holterweg 1  |  7475 AT Markelo

Haptonomie

Haptonomie is een leer die zich bezig houdt met aanraken, voelen en de ontwikkeling van de tastzin, met houdingen en bewegingen. Letterlijk betekent haptonomie de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven.

In de haptonomie wordt gekeken naar de draagkracht van de persoon. De draagkracht is aanwezig in onze basis, bekkengebied. Dit maakt ook dat zwangerschappen gebeuren in het bekken. Dit wil zeggen dat het bekken de meeste kracht kan dragen. Door de omstandigheden zoals een overlevingsfase dragen we de draagkracht vaak vanuit ons bovenlijf in plaats van onze basis. Na een overlevingsfase ontstaat vaak een uitputtingsfase indien geen herstelfase aanwezig is. Dit maakt dat de meeste mensen last hebben van fysieke klachten vanuit het bovenlijf bijvoorbeeld: piekeren, malen, hoofd, migraine, hyperventilatie, verhoogde ademhaling, verhoogde spierspanning, nekklachten, rugklachten en buikklachten.

De interventie is gericht op het weer dragen van de draagkracht vanuit de basis. Als de persoon zijn/haar draagkracht kan ervaren in de basis dan wordt de veerkracht vergroot. Daarnaast ervaart de persoon meer zelfvertrouwen en zekerheid. De leer van haptonomie is ook op gericht om te leren omgaan met prestatiedruk. Tegenwoordig ervaren veel mensen prestatiedruk vanuit hun studie of werk.

Haptonomie is geen geneeswijze of therapie, het is een manier van leven om je eigen “ik” meer centraal te zetten. In hoeverre staat jouw eigen ik centraal? Door bewust te worden van je eigen ik heb je meer zicht op je persoonlijke vermogens, mogelijkheden en grenzen. Hierdoor leer je ontdekken hoe je zelf keuzes kunt maken, richting kunt geven en daar zelf verantwoordelijkheid voor kunnen nemen en dragen.

Direct contact t. 0547 - 363 460
Holterweg 1
7475 AT Markelo